Vrouwenpalet

1900-1950

haar kunst, haar verhaal

Optreden: Badalian Quartet speelt Fanny Mendelssohn & Henriëtte Bosmans

Het Badalian Quartet is een strijkkwartet bestaande uit violistes Anna Badalian en Anneke Volbeda, altviolist Leendert van der Zeep en celliste Greet Kooi.

Sinds het voorjaar van 2014 studeert het kwartet op werken voor strijkkwartet van o.a. Mozart en Beethoven. Anneke Volbeda nam het initiatief voor dit strijkkwartet, gevormd met collega-musici . Dit initiatief vloeide voort uit de behoefte om zelf eens in een strijkkwartet te spelen. In juni 2014 had het kwartet haar eerste try out in Drachten. Het repertoire van het Badalian Quartet is onlangs uitgebreid met werken van Schubert en Haydn. Speciaal bij de tentoonstelling Vrouwenpalet studeren ze op werk van Fanny Mendelssohn & Henriëtte Bosmans.

Conservator Annemieke Keizer-Sloff zal een inleiding verzorgen over vrouwelijke musici.

  • Datum: zaterdag 5 november
  • Tijd: 14.00-15.00 uur
  • Ticket: €7,50 (exclusief museumentree)
  • Opgeven: info@museumdrachten.nl

 

Over het kwartet:

Aanvoerder van het kwartet is violiste Anna Badalian. Geboren te Leningrad, Rusland, begon zij als vierjarige met vioolspelen.   In 2001 begon zij met haar studie voor docerend musicus aan het Noord Nederlands Conservatorium. In 2009 behaalde zij ook haar master aan de Messiaen Academy in Zwolle. Sinds 2019 viooldocent bij Muziekschool Urk en sinds 2021 viooldocent bij Muziekschool Pianoforte (Nijverdaal).

Anneke Volbeda is viool- en altviooldocente aan haar eigen Doesburg Vioolschool, en  aan Kunstencentrum Atrium te Sneek. Anneke studeerde viool aan het Conservatorium te Groningen bij  Jeanne Lemkes-Vos. Vanaf 1994 studeerde zij een aantal jaren bij Jan Willem de Vriend in Amsterdam. Naast haar lespraktijk geeft Anneke ook regelmatig concerten met het pianotrio Trio Concordante.

Greet Kooi studeerde cello aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Rene van Ast, Jaap ter Linden en Ben de Ligt. Greet was tot 2011 werkzaam  als cellodocente o.a. bij CKC “Clockhuys” in Haren. Tevens speelt zij vanaf de oprichting in het Trio Concordante. Sinds 2011 heeft Greet haar interesse voor de barokcello weer opgepakt en heeft zij ook regelmatig optredens met het barokensemble Florilegium Pelargonium.

Leendert van der Zeep  kreeg vanaf tienjarige leeftijd viool-,  en later altvioolles . Na het behalen van het H.B.S.-B diploma ging hij naar de H.T.S en studeerde in 1974 af voor werktuigbouwkunde. Na het vervullen van de militaire dienstplicht lukte het niet een baan te vinden als werktuigbouwkundige. Tijdens een proefspeldag van het Frysk Orkest kreeg Leendert een vaste baan aangeboden als altviolist. Hij studeerde af in 1985 als viooldocent  aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden . Vanaf die tijd was hij werkzaam bij de Leeuwarder Muziekschool en werd hij violist in het Frysk Orkest. Na de fusie van Frysk Orkest en N.FO. speelde Leendert tot zijn pensionering (mei 2016) in het N.N.O.  Leendert speelt verder in “vrijwilligersorkesten”: het Veenkoloniaal Symfonie Orkest in Veendam en het Hineni Symfonie Orkest in Nijkerk, waar hij afwisselend aanvoerder altviool of tweede concertmeester is.