Vrouwenpalet

1900-1950

haar kunst, haar verhaal

Lezing: Jeanne Bieruma Oosting

Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst

In 2022 is De zomer van Jeanne, naar aanleiding van de eind 2021 verschenen biografie Geen tijd verliezen over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), geschreven door Jolande Withuis. Haar levensverhaal laat de strijd zien die zij als vrouw moest leveren om haar plek in de kunst te veroveren, extra bemoeilijkt daar haar afkomst uit aristocratische kringen. In recensies loopt ze vaak op tegen vooroordelen vanuit het man-vrouw denken door de dikwijls mannelijke journalist.

Vijf tentoonstellingen in het land presenteren tot 21 augustus haar kunst vanuit verschillende invalshoeken, onder meer in Museum Belvédère en museum Henriette Polak in Zutphen. In het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis in Fochteloo wordt haar werk en leven belicht vanuit haar rol als grafisch kunstenaar. Vele honderden prenten in uiteenlopende technieken maakte ze, tot stand gekomen in iedere fase van haar lange leven.Deze lezing gaat daar over. Wat maakte ze, in welke technieken en met wie werkte ze samen.

Ze speelde een actieve rol binnen de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunst. Het plaatst haar tussen collega’s en vrienden als Otto B. de Kat, Joop Sjollema, Theo Kurpershoek en vooraanstaande vrouwelijke grafici als Debora Duyvis, Akke Sins en Engelien Reitsma-Valenca en niet te vergeten een van haar liefdes Roline Wichers Wierdsma. Aan die collega-kunstenaars wordt ook aandacht besteed en het beeldmateriaal toont eveneens hun werk.

De lezing wordt gegeven door Pieter Jonker en Peter Kooij die samen het boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst schreven dat 9 april 2022 verscheen. De eerstgenoemde is de spil van Stichting Nobilis centrum voor prentkunst en de samensteller van de Bieruma Oosting-tentoonstelling in Fochteloo en de tweede is adviseur van die stichting en zelf prentenmaker in Zutphen.

De zomer van Jeanne omvat onder andere ook workshops en culturele fietstochten die Zutphen en Almen aandoen. Meer informatie: www.stichtingnobilis.nl .

 

  • Datum: zondag 14 augustus
  • Tijd: 14.00-16.00 (inclusief pauze)
  • Ticket: €12,50 (passe-partout: 5 lezingen = 4 betalen / vrienden van Museum Dr8888 en studenten: €7,50)
  • Opgeven: info@museumdrachten.nl