Vrouwenpalet

1900-1950

haar kunst, haar verhaal

Lezing: Alice Wielinga – hedendaagse kunstpraktijk

In Italië werd Alice Wielinga verkozen tot één van de vrouwelijke fotografen die ‘de geschiedenis van de twintigste-eeuwse fotografie ingrijpend beïnvloed en veranderd hebben’. Tussen Annie Leibovitz, Diane Arbus, Leni Riefenstahl en Cindy Sherman prijkte haar naam, in de entreehal van de Chiesa di San Francesco in Udine. De grote tentoonstelling Donne & Fotografia (2017) was een eerbetoon aan vrouwen in de fotografie, en een erkenning voor de invloed die ze hebben op de ontwikkeling van de fotografie geschiedenis.

Alice initieerde kunstprojecten in China tot aan Cuba. En meer recentelijk in Pakistan en Noord Korea. Met een hele reeks aan prestigieuze awards op haar naam, is Wielinga met recht een vrouw te noemen die een rol speelt in de internationale fotografie- en kunstwereld.

Tijdens haar lezing zal zij ingaan op de rol van vrouwen in de kunst. Wat zijn haar ervaringen als vrouwelijke maker? Zij is een van de weinige fotografen die regelmatig in Noord Korea werkt. Als vrouwelijke fotografe welhaast de enige. In welke zin maakt haar werk een verschil in onze beeldcultuur over Noord Korea? En speelt haar vrouw-zijn hierin een rol?

  • Datum: zondag 13 november
  • Tijd: 14.00-16.00 (inclusief pauze)
  • Ticket: €12,50 (passe-partout: 5 lezingen = 4 betalen / vrienden van Museum Dr8888 en studenten: €7,50)
  • Opgeven: info@museumdrachten.nl

 

Foto: Alice Wielinga in Samjiyon, Noord Korea, September 2018. Foto: Cris Toala Olivares.